Saison 1

12 épisodes

(7 h)

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Filtrer

Saison 1

Saison 2

Épisodes

Modifier ma progression
Kolac

S1 E1 Kolac

U selu nestaju zene, a sva sumnja seljaka pada na pokojnog Tozu za koga se prica da se povampirio. Seljaci organizuju hajku na vampire, ne znajuci da iza svega zapravo stoji Crni Djjordje, koji naredjuje gazda Gruji da se prerusi u vampira i izvini seljacima. Gazda Gruja medjutim ima drugaciji plan. Vodja hajke Tiosav po pozivu dolazi na veceru kod gazda Gruje. U gluvo doba u kuci se pojavljuje Bole prerusen u vampira Tozu (sto je bio plan Crnog Gruje) koji pokusava da se nagodi sa Tiosavom. Medjutim, u sred pregovora u kucu ulazi seljak obavestavajuci da je upravo jos jedna zena nestala. Tiosav otkriva gazda Grujinu prevaru, vezuje ih i namerava da ih nabije na kolac. Spas stize preko Zmaga koji dolazi da nudi najkvalitetnije kolceve slovenacke proizvodnje i obavestava Tiosava da je jedan kolac prodao njegovoj zeni, koja je ljuta jer Tiosav celu noc nije dosao kuci. Na kraju se u kuci pojavljuje povampireni Toza (Vlade Divac).

Première diffusion : 10 octobre 2003

Ajduci

S1 E2 Ajduci

Gazda Gruja je Stanojev jatak i svake zime obezbedjuje svinje za njegovu cetu. Medjutim, pre Stanoja se pojavljuje Vidoje koji od gazda Gruje iznudjuje svinje za svoju cetu. Stanoje ne prihvata Grujino objasnjenje za nedostatak svinje i daje Gruji dva dana da mu pribavi svinje. Gazda Gruja biva primoran da trazi pomoc od Aganlije, ali mu za uzvrat obecava Stanoja. Plan propada jer je Stanojeve ceta porazila Aganlijine vojnike. Stanoje shvata gazda Grujinu igru i preti osvetom. Gazda Gruja bezi u Crnu Goru.

Première diffusion : 17 octobre 2003

Predskazanje

S1 E3 Predskazanje

Narod uveliko prica o buni. Gazda Djoka (Karadjordje) se plasi za svoje svinje i naredjuje gazda Gruji da ih prebaci u Dubrovnik. Gazda Gruja naravno nije odusevljen predlogom i nagovara prorocicu Druzilu da ode kod gazda Djjordja i da mu predskaze sudbinu i prorokne veliku propast Dubrovnika. Druzila to i uspeva, ali i pravi gresku rekavsi da ce uskoro da se digne buna protiv Turaka i da ce gazda Gruja biti vodja. To strasno razljuti gazda Djjoku, koji sprema kolac za gazda Gruju.

Première diffusion : 24 octobre 2003

Dupla ljuta

S1 E4 Dupla ljuta

Iz Beca u selo stize udovica Biserka kao specijalni izaslanik monarhije za ljudska prava. Ona buni zene protiv pijanih muzeva, i s tim u vezi organizuje unistavanje pecara za pravljanje rakije. Jedina sacuvana pecara je ona gazda Grujinog pradede Pantelije. Ceda Velja ima 150 burica sljiva i obecava ih gazda Gruji tako da su svi uslovi za dobar i unosan posao ispunjeni. Ali umesto njemu, Ceda Velja sljive prodaje Crnom Djjordju koji primorava gazda Gruju da mu pretera pecaru. Planovi za dobru zaradu su opet propali. Medjutim, Biserka sa zenama upada u podrum i razbija pecaru pradede Pantelije tako da i Crnom Djjordju propada biznis.

Première diffusion : 31 octobre 2003

Svadba

S1 E5 Svadba

Uja Pera je javio gazda Gruji da ce se uskoro uhvatiti led na Savi i da se mogu prebaciti svinje za Ugarsku radi prodaje. Medjutim, Crni Djordje je nacuo sta gazda Gruja smera i zbog toga nagovara Boleta da se zeni, a gazda Gruju primorava da organizuje svadbu i da obezbedi sve pecenje, tj. da pokolje sve svoje svinje. Za to vreme Crni Djordjije ce prebaciti svoje svinje za Ugarsku, dobro zaraditi i osujetiti planove gazda Gruje.

Première diffusion : 7 novembre 2003

Nameti

S1 E6 Nameti

Karadjordje trazi od Gruje da pokupi porez od seljaka. Gruja prerusava Boleta i Cedu Velju u turske zulumcare i salje njih da pokupe porez i kuke i motike i ostale poljoprivredne alatke da se seljaci ne bi pobunili. Ali Ceda Velja pravi biznis prodajuci kuke i motike seljacima. Seljaci napadaju Gruju.

Première diffusion : 21 novembre 2003

Džebana

S1 E7 Džebana

Ledena zima je stigla u Srbiju, i vukovi su presli zaledjen Dunav u potrazi za hranom. Zbog toga Karadjordje priprema veliku hajku na vukove. Ali za to mu je potrebno oruzje. On zaduzuje Gazda Gruju da mu nabavi velike kolicine dzebane, kursuma i pusaka. Gruja sav zadovoljan sto ce uspeti da „olaksa“ svog tetka za koji dukat, se prihvata posla i zove u svoju kucu trgovce oruzja. Tu se nadju Krivi Stojko (srpski seljak), pa onda svaba Her Gazda Slavko Mitejzer, Šiptar Srboljub Krstici (koji mu nudi sve dzabe samo ukoliko bi mu Gruja prosvercovao „pogace na ljebac“ tj. drogu za Ugarsku, sto Gruja kao „posteni srpski svinjski trgovac“ odbija) i na kraju se pojavljuje stari Grujin prijatelj Zmago. On mu spontano otkriva da oruzje nije za hajku na vukove, vec za hajku na Turke. Gazda Gruja sav prenerazen sto bi Turci mogli da pomisle da on dize bunu protiv njih, brzo tera Zmaga i ide kod Gazda Djjoke da mu iznese ponude. Kada je sreo Karadjordja, rekao mu je da su Turci preko Zmaga saznali za bunu. Tako je se Gruja jos jednom izvukao iz nezgodne situacije.

Première diffusion : 28 novembre 2003

Korupcija

S1 E8 Korupcija

Budim i Pesta su na ivici gladi jer je stoka pocela da im crkava zbog neke opake zarazne bolesti. Pravo vreme za gazda Gruju da prebaci svoje svinje preko Save za Ugarsku. Medjutim, dahije su za to cule i podigle cenu mita na 123%, tako da se gazda Gruji ne isplati da prodaje svinje. Iznenada su se Turci poklali izmedju sebe kod Ostruznice (kako se kasnije ispostavilo, gazda Gruja je prouzrokovao taj sukob), a preko Save se uhvatio led, tako da je idealan momenat da gazda Gruja iskoristi preokupiranost Turaka i prebaci svinje za Ugarsku, a i da izbegne Mitu Skeledziju sa kojim jos od ranije ima nerasciscene racune. Medjutim, Ceda Velja ne stize da odnese pismo Uja Peri koji treba da saceka svinje sa Ugarske strane reke, nego pisanije salje upravo po Miti Skeledziji, koji saznavsi sta se sprema, obavestava Turke koji prekidaju borbu, dolaze do Save i ubijaju sve svinje. A sam gazda Gruja jedva spasava glavu.

Première diffusion : 5 décembre 2003

Seča

S1 E9 Seča

Ceo srpski narod je uplasen jer se proculo da turske dahije spremaju odmazdu zbog toga sto su ispali prevareni i izmedju sebe se poklali kod Ostruznice. Aganlija licno dolazi kod gazda Gruje, kao dugogodisnjeg turskog saradnika, i zahteva da on napravi spisak svih vidjenijih srpskih glavesina za likvidaciju. Gruja koristi ovu priliku da se oslobodi onih koji mu najvise smetaju pri poslovanju. Tako da na spisak stavlja Karadjordja, i na svoje licno insistiranje, Ceda Velju. Medjutim, Karadjordje dospeva do ovog spiska pre Aganlije i sastavlja novi, gde na prvo mesto stavlja upravo gazda Gruju, a zatim sve vidjenije turske glavesine i janjicare. Videvsi spisak, Aganlija se razbesneo i trazi gazda Gruju da ga nabije na kolac.

Première diffusion : 19 décembre 2003

Amarkord

S1 E10 Amarkord

Première diffusion : 12 décembre 2003

Ustanak I

S1 E11 Ustanak I

Ceda Velja dize Turcima u vazduh dvogodisnje zalihe kafe na Drini, istovremeno narucujuci istu tu kolicinu od Zmaga Slovenca, nadajuci se da ce usled nestasice, cena kafe porasti i da ce je on onda prodavati Turcima po mnogostruko vecoj ceni od nabavne. Medjutim, ono cemu se nije nadao jeste da ce to Turke strahovito razljutiti i da ce sa svih strana (iz Bosne, Beograda, Bugarske i Nisa) pokrenuti vojsku na Srbiju. Karadjordje saziva sve srpske knezove radi dogovora. Posle vecanja odlucuju da posalju gazda Gruju kod Aganlije i da po svako cenu izmoli oprostaj (jer trenutno Srbi nisu spremni za rat), inace ce biti bacen na strasne muke.

Ustanak II

S1 E12 Ustanak II

U toku pregovora, Aganlija stavlja gazda Gruju u kazan sa vrelom vodom, sve dok mu nije obecao da ce Srbi do sutra nabaviti zalihe kafe za tri godine i da ce mu ih licno Karadjordje isporuciti. Kafu koju je Ceda Velja narucio od Zmaga stize u Srbiju, ali Zmago trazi vecu cenu od prethodno dogovorene. To je Cedu Velju strasno razljutilo i on u ime osvete dize u vazduh ceo Zmagov tovar kafe. Taj tovar je bio jedina nada Srbima da ce do jutru nabaviti kafu Aganliji. Rat sa Turcima je sada neizbezan.